Scolioză
Scolioza, care se caracterizează prin curbura coloanei vertebrale către partea dreaptă sau stângă, este astăzi o problemă ortopedică obișnuită. Datorită limitării mobilității și a diferitelor simptome ale bolii, oamenii pot întâmpina dificultăți în viața lor de zi cu zi. Tratamentul bolii cu grad variabil de curbură este planificat în funcție de acest grad și simptome. Curbura coloanei vertebrale, care are o posibilitate foarte redusă de recuperare spontană, poate fi tratată cu kinetoterapie, exerciții de scolioză și intervenții chirurgicale.
Ce este scolioza (curbura coloanei vertebrale) ?
Deformitățile și curburile laterale în regiunile taliei și ale pieptului coloanei vertebrale sunt răspunsul la întrebarea ce este scolioza. Curbura coloanei vertebrale, care este o tulburare ortopedică, poate apărea singură sau cu cifoză sau cocoașă. Deși cauzele scoliozei nu sunt cunoscute exact, aceasta poate apărea din cauza unor afecțiuni precum paralizia cerebrală. Cu toate acestea, scolioza congenitală sau dobândită poate fi cauzată de deficiențe de vitamine, diabet, leziuni ale coloanei vertebrale, infecții și factori ereditari.
Simptome de Scolioză
Simptomele de scolioză, care nu sunt foarte evidente în perioada timpurie, pot provoca diferite probleme de sănătate în viitor. Deoarece durerea de spate este cel mai frecvent simptom, pacienții investighează adesea cât este durerea de scolioză.
Simptomele scoliozei care variază de la caz la caz în funcție de gravitatea și tipul de scolioză sunt:
-
- Înclinarea coloanei vertebrale spre partea dreaptă sau stângă
- Curba vizibilă în coloana vertebrală
- Asimetrie în umăr și șold
- Dificultate de a sta în poziție verticală
- Dificultăți de respirație
- Probleme cu mersul pe jos
- Dureri de spate, talie și umeri
- Îmbrăcăminte care nu se potrivește corect cu corpul
Efectuarea Diagnosticului de Scolioză
Boala scolioză, care este diagnosticată în perioada timpurie, asigură că tratamentul dă rezultate mult mai pozitive. Prin urmare, este posibil să se intervină în scolioză fără a fi nevoie de operație chirurgicală, datorită screening-urilor școlare, în special la adolescenți.
La adulți, este necesară examinarea fizică pentru diagnosticarea scoliozei. În timpul examinării, pacienții sunt rugați să se aplece înainte pentru a vedea curbura. În același timp, curbura este vizibilă atunci când pacienții stau în picioare.
În plus față de rezultatele examinării, metodele imagistice sunt utilizate și în diagnosticul de scolioză. Gradul de scolioză, care este luat de pacienți prin înclinarea înainte, lateral sau înapoi, este, de asemenea, determinat în funcție de rezultatele radiografice. Împreună cu razele X, rezonanța magnetică (RM) și tomografia computerizată (CT) sunt de asemenea utilizate în diagnostic. RMN este utilizat în general la pacienții care prezintă simptome precum durere și probleme intestinale la nivelul picioarelor și al spatelui. Cu toate acestea, în scolioza cu curburi mai mari de 40 de grade, este necesară tomografia computerizată pentru a vedea mai bine osul și coloana vertebrală.
Gradele de scolioză
Curburile coloanei vertebrale sunt măsurate în grade. Pentru ca disconfortul să poată fi numit scolioză, curbura trebuie să fie de 10 grade sau mai mare. Scolioza de 10 grade și mai puțin nu este scolioză, ci asimetrie a coloanei vertebrale.
Gradele de scolioză sunt împărțite în trei ca ușoare, moderate și severe. Scolioza ușoară are o curbură mai mică de 20 de grade. Imaginea scoliozei de 20 de grade înseamnă, în general, că nu este nevoie de tratament. Cu toate acestea, pacienții ar trebui să meargă la controale regulate pentru a înțelege dacă există o creștere a curburii.
Curburile cuprinse între 20 și 40 de grade se numesc scolioză moderată. Aspectul scoliozei de 20 sau 30 de grade, care este diagnosticat în cea mai mare parte între 10-15 ani, este îmbunătățit cu corset și kinetoterapie.
În scolioza severă, curbura este de peste 40 de grade. Majoritatea pacienților sunt tratați chirurgical, deoarece apariția scoliozei de 40 de grade și curburile de deasupra acesteia prezintă simptome severe.
Cum se calculează gradul de scolioză?
Gradarea scoliozei se face prin metode imagistice. Tomografia computerizată, radiografia și RMN sunt metode utilizate în calculele gradelor.
Când se oprește progresia scoliozei?
Majoritatea persoanelor cu curbură a coloanei vertebrale investighează dacă scolioza progresează. Deși scolioza este o afecțiune inevitabilă, progresia bolii poate fi oprită cu diferite metode de tratament și vârstă. Scolioza progresează până la vârstă este una dintre întrebări. Scolioza, care apare în general la o vârstă fragedă și progresează până la sfârșitul pubertății, fie se oprește complet, fie încetinește la maturitate.
Tratamentul Scoliozei
Tratamentul scoliozei; Se planifică luând în considerare vârsta pacienților, gradul și localizarea curburii, severitatea durerii la adulți, constatările examenului fizic și a metodelor imagistice și creșterea gradului de curbură în timp. Diagnosticul precoce efectuat prin radiografie și examinarea scoliozei crește semnificativ succesul tratamentului cu scolioză.
Observația, tratamentul corsetului, kinetoterapia și operația chirurgicală se aplică în tratamentul scoliozei. Observația, care este prima opțiune de tratament, se aplică de obicei pe curbe sub 20 de grade și arată cât de mult a crescut curbura în timp. Aplicațiile de terapie fizică cu scolioză și operațiile chirurgicale sunt deosebit de potrivite pentru adulți și pentru cazuri mai severe.
Cu toate acestea, operațiile chirurgicale sunt ultimele utilizate pentru tratamentul scoliozei atât la copii, cât și la adulți.
Care doctor și departament să meargă pentru scolioză?
Este necesar să depuneți cerere la departamentul de ortopedie pentru diagnosticul și tratamentul scoliozei.
Ce se întâmplă dacă scolioza nu este tratată?
Ca și în cazul tuturor celorlalte boli, scolioza poate dezvălui diferite probleme de sănătate dacă nu este tratată. În cazurile în care curbura nu este controlată și continuă să progreseze, cutia toracică se îngustează și pacienții au dificultăți de respirație. Tratamentul adecvat este esențial pentru a preveni probleme precum dificultăți de respirație la copiii în curs de dezvoltare.
Cu toate acestea, în scolioza ușoară, tratamentul nu este necesar decât dacă se observă o problemă gravă de sănătate. Pacienții merg periodic la controale doar pentru a vedea dacă curbura coloanei vertebrale progresează.
Chirurgie de Scolioză
Operația de scolioză se efectuează dacă progresia curburii nu poate fi oprită prin metode non-chirurgicale și simptomele persistă. Din acest motiv, cei cu curbură spinală avansată fac cercetări în chirurgia scoliozei. Chirurgia este metoda potrivită de tratament pentru cei care se plâng de simptome precum dureri severe, probleme ale funcțiilor intestinului și slăbiciune musculară.
Operațiile de stabilizare a coloanei vertebrale se efectuează de obicei la adulții care și-au finalizat dezvoltarea. Fuziunea spinală; Este procesul de a folosi tije metalice, fire și șuruburi pentru a corecta curbura coloanei vertebrale, precum și a oaselor prelevate dintr-o parte a corpului pacienților. Chirurgia prin fuziune nu este recomandată, în special la copiii cu vârsta sub 10 ani.
La acești copii se folosesc tije produse special pentru a opri curbura. Această intervenție chirurgicală, care nu afectează în mod negativ dezvoltarea pulmonară, se repetă pe măsură ce copiii cresc și tijele sunt extinse.
Procesul de recuperare după operația de scolioză durează mai mult decât alte operații. Pacienții care sunt ținuți sub supraveghere în prima săptămână se pot întoarce la viața de zi cu zi în termen de o lună, iar din a 3-a lună se pot angaja în activități sportive.
Câte ore durează operația de scolioză?
Operația de scolioză, care este una dintre operațiile de durată și dificile ale chirurgiei ortopedice, durează în medie 3-4 ore.
Riscuri chirurgicale ale scoliozei?
La fel ca orice intervenție chirurgicală, operația de scolioză are unele riscuri. Riscurile operației de scolioză includ sângerări, formarea cheagurilor, infecții în zonele plăgii, plasarea incompletă a protezelor și deteriorarea nervilor spinali. Leziunile nervoase care cauzează paralizie și amorțeală la nivelul picioarelor și probleme cu funcția intestinului sunt riscuri rare. Infecțiile cu răni se vindecă cu utilizarea antibioticelor. În cazul în care tijele sau șuruburile metalice nu sunt așezate corect, pacienții sunt supuși reintervenției.
Privită din lateral, coloana vertebrală umană nu este complet dreaptă. Există o ușoară depresie în zona gâtului și taliei (lordoză) și o ușoară cocoșată a spatelui (cifoză). Privit din spate, ar trebui să fie perfect drept. Scolioza (curbura coloanei vertebrale) înseamnă că coloana vertebrală este curbată în partea dreaptă sau stângă.
Ore de Lucru
- Luni – Sâmbătă : 09:00–18:00
Duminică : Închis
Pentru İnformații
Ne puteți contacta pentru mai multe informații despre spitalul și departamentele noastre.
-
Contactează-ne | +90 (850) 460 10 10